Millä eväillä kohti eduskuntavaaleja?

Lauantai 1.11.2014 klo 20.32


Puolue julkisti joitain näkemyksiä siitä, kuinka kestävyysvajeen kimppuun oltaisiin käymässä. Julki tuotiin mm. kehitysapuun ja maahanmuuttoon liittyviä kustannusleikkauksia. Olen samaa mieltä, että näitä tulee käydä läpi ja karsiakin, mutta ei oikein tunnu riittävältä. Eu – jäsenmaksujen suhteen olen myös ehdottomasti samoilla linjoilla, helpotuksia tulee hakea, mutta se tie on pitkä, eikä voida ilmoittaa mitään euromääräistä summaa sen suhteen, mitä on mahdollista saada, tai olla saamatta kokonaan.

Jotenkin jää nyt eväät laihanlaisiksi. Monia epäkohtia tuli myös esiin, mutta ei mitään kongreettista parannusta, josta todella voi ammentaa myös itselleen jotain. Kepulta sen sijaan on tullut hyviä avauksia, tosin niissä nyt keksitään lähinnä pyörää uudestaan. Kepu tuo esille virkamiesten huomattavaa määrää ja muutenkin sitä epäsuhtaa, joka on julkisen- ja yksityisensektorin välillä. Nämä asiat kuitenkin tuntuvat purevan, ainakin jos gallupeihin on uskomista. Meidän esiintuomat maahanmuuttoon ja ulkomaille maksettavien tukien suuruuteen liittyvät ongelmat ovat tutkimustenkin mukaan edelleen äänestäjien agendalla, mutta eivät ilmeisesti kovin suurella painoarvolla.

Sen mitä nyt olen tutkinut muutamankin meidän ehdokkaan tarjoamia teesejä, ei ole oikein vakuuttanut. Ymmärrän kyllä – tavallaan - ne tavoitteet, mihin niillä pyritään. Keneltäkään ei mitään pois, rahan uusjakoa ja palveluita lisää, mutta näistä puuttuu kokonaan realismi. Populismi ei välttämättä ole paha asia, mutta silloin kun siitä tulee itsetarkoitus, ollaan hukassa. Nyt laskelmoidaan hiukan liikaa, vaikka hyvin todennäköisesti kaikki ymmärtävät maan taloudellisen tilanteen. Mikäli hallitusvastuuta tulee, on todellinen nälkäkuuri edessä. Itse en halua päästä tilanteeseen, jossa olisin vastuussa noista kaikista lupauksista.

Ohjelmiin tarvitaan nyt ihan todellisia vaihtoehtoja, perusteltuja rakenneuudistuksia myös kotimaan ydintoimintoihin, sote – uudistus ei ole sellainen, siinä on vieläkin aivan liikaa epäkohtia. Kehitysavut yms. ovat kyllä perusteltuja, mutta siltikin niitä helppoja ratkaisuja. Kuka uskaltaa nyt tehdä todellisen ohjelman, sellaisen jossa ei pelkästään laskelmoida kannatuslukuja, siitä minä pitäisin.

Gallupeista en niin perusta, koska gallupit ovat gallupeita ja lopullinen tulos löytyy uurnasta. Jonkinlainen uusi suuntaus niistä nyt kuitenkin on havaittavissa, kannatus laskee uhkaavasti. Tästä voidaan päätellä yksi asia, ulostulot ovat olleet vääränlaisia, tai ainakin riittämättömiä. Kriittinen suhtautuminen maahanmuuttopolitiikkaan pitää säilyttää, samoin kuin kaikkiin tukimuotoihin, mutta en esimerkiksi koe noita asioita omassa vaalipiirissä, enkä omassa vaalityössäni, mitenkään keskeisiksi. Mukana, mutta enemmän suurempia linjoja.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini